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Jang-Making Tradition

https://upfile.neungyule.com/upload_admin/2025/01/728_p06.jpg Jang is the name for fermented paste from Korea. It includes doenjang, ganjang, and gochujang. These traditional pastes are central to Korean cuisine.

Jang is made through a fermentation process. This process can take months or even years. It gives the pastes deep and rich flavors.

Koreans started making jang in the Three Kingdom Period.* So, making jang is an important part of Korean culture. The knowledge and skills have been passed down through generations.

Recently, UNESCO* recognized this jang-making tradition. It became Korea’s 23rd entry on UNESCO’s Intangible Cultural Heritage* list.

Health Benefits

Jang also has many health benefits. When jang is fermented, it develops healthy microorganisms.* They are good for digestion and the immune system.

Global Popularity

These days, gochujang is especially popular in other countries. Some people even make milder versions of gochujang. Then, they use it as a sauce for various dishes.

* Three Kingdom Period 삼국시대

* UNESCO 유네스코, 국제연합교육과학문화기구

* UNESCO’s Intangible Cultural Heritage 유네스코 무형문화유산

* microorganism 미생물
Discussion Questions

Q1: What is jang? How is it made?

Q2: When did Koreans start making jang? What is good about jang?

Q3: Which jang do you want to introduce to the world?

LISTEN

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장 만들기 전통

장은 한국의 발효된 반죽의 이름이다. 그것은 된장, 간장, 고추장을 포함한다. 이 전통 반죽들은 한국 요리의 중심이 된다.

장은 발효 과정을 통해 만들어진다. 이 과정은 몇 달이나 심지어 몇 년까지 걸릴 수 있다. 그것은 그 반죽들에 깊고 풍부한 맛들을 준다.

한국인들은 삼국시대에 장을 만들기 시작했다. 그래서, 장을 만드는 것은 한국 문화의 중요한 일부이다. 그 지식과 몇 세대들에 거쳐 전해졌다.

최근에, 유네스코는 이 장 만들기 전통을 인정했다. 그것은 한국의 유네스코 무형문화유산의 23번째 항목이 되었다.

건강상 이점들

장은 또한 많은 건강상 이점들을 가지고 있다. 장이 발효될 때, 그것은 건강한 미생물들을 발생시킨다. 그것들은 소화와 면역 체계에 좋다.

세계적 인기

요즘, 고추장이 특히 다른 나라들에서 인기가 있다. 몇몇 사람들은 심지어 고추장의 더 순한 버전들을 만든다. 그러고 나서, 그들은 그것을 다양한 요리들의 소스로 사용한다.

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영어 단어 한글뜻
tradition 전통 (traditional 전통의, 전통적인)
fermented 발효된 (fermentation 발효)
paste 반죽
include 포함하다
central 중심이 되는
cuisine 요리
process 과정
take (시간이) 걸리다
deep 깊은
rich 풍부한
flavor 풍미, 맛
important 중요한
culture 문화
knowledge 지식
skill 기술
pass down (후대에) ~전해주다
generation 세대
recently 최근에
recognize 인정하다
entry 항목
health 건강 (healthy 건강에 좋은)
benefit 이로움
develop 발생시키다
digestion 소화
immune system 면역 체계
global 세계적인
popularity 인기 (popular 인기있는)
especially 특히
milder 더 순한 (mild 순한)
version ~판, 형태
various 다양한

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